Kam priklauso „Facebook“? Socialinės žiniasklaidos milžino nuosavybės supratimas

Sukurti 11 rugsėjo, 2024
Facebook

„Facebook“, dabar priklausanti didesnei patronuojančiai bendrovei „Meta Platforms“, labai pasikeitė nuo tada, kai 2004 m., kai ją įkūrė Markas Zuckerbergas ir jo kolegos kolegos Harvardo universitete. Bėgant metams, „Facebook“ išsiplėtus į pasaulinę technologijų jėgainę, klausimai apie jos nuosavybę tapo sudėtingesni. Nors juo prekiaujama viešai, „Facebook“ kontrolės esmė išlieka Markui Zuckerbergui, kuris išlaiko didelę įtaką įmonės vadovavimui ir sprendimams. Šiame straipsnyje apžvelgiama, kam priklauso „Facebook“, kaip yra jo nuosavybės struktūra ir kokie pagrindiniai akcininkai daro įtaką šiai socialinės žiniasklaidos milžinei.

Markas Zuckerbergas: Didysis akcininkas

Markas Zuckerbergas, vienas iš Facebook įkūrėjų, išlaiko didžiausią įmonės kontrolės dalį. Nors jam nepriklauso didžioji dalis visų bendrovės akcijų, jis turi specialią akcijų klasę, kuri jam suteikia maždaug 60 % balsavimo teisių. Tai suteikia Zuckerbergui neprilygstamą įtaką „Facebook“ strateginei krypčiai ir ilgalaikiams tikslams. Zuckerbergo nuosavybė buvo diskusijų tema, nes daugelis kritikų teigia, kad tokia didelė kontrolė vieno asmens rankose gali užgniaužti išorinį indėlį. Tačiau jo vadovavimas taip pat įskaitytas už „Facebook“ staigų augimą.

„Facebook“ perėjimas prie meta platformų

2021 m. spalį „Facebook“ pervadintas į „Meta Platforms“, o tai reiškia perėjimą prie „metaverse“ kūrimo. Nepaisant šio pokyčio, bendrovės nuosavybės struktūra iš esmės išlieka tokia pati, o Zuckerbergas vis dar kontroliuoja. „Meta Platforms“ dabar apima „Facebook“, „Instagram“, „WhatsApp“ ir „Oculus“ bei kitas dukterines įmones, todėl tai yra įvairus technologijų konglomeratas. „Meta“ akcininkai yra instituciniai investuotojai, rizikos draudimo fondai ir individualūs investuotojai, tačiau unikali Zuckerberg akcijų struktūra užtikrina jo kontrolę.

Instituciniai investuotojai ir pagrindiniai akcininkai

Nors Markas Zuckerbergas turi didelę galią, dideli instituciniai investuotojai, tokie kaip „Vanguard Group“ ir „BlackRock“, taip pat valdo didelę „Meta“ akcijų dalį. Šios finansų įmonės yra didžiausios akcininkės pagal nuosavą kapitalą, tačiau jų balsavimo galia yra ribota, palyginti su Zuckerbergo dėl jo specialios klasės akcijų. Institucinė nuosavybė yra labai svarbi norint išlaikyti akcijų rinkos pasitikėjimą ir užtikrinti finansinį stabilumą Meta platformoms.

„Facebook“ nuosavybės struktūros ateitis

Tikėtina, kad artimiausiu metu „Facebook“ nuosavybė iš esmės nepasikeis. Kol Zuckerbergas išsaugos savo daugumos balsavimo teisę, jis ir toliau kurs bendrovės ateitį. Tačiau „Meta“ įvairuoja į naujas technologijas, tokias kaip virtualioji realybė ir metaverse, akcininkų įtaka gali išsivystyti. Didėjanti visuomenės kontrolė dėl socialinės žiniasklaidos platformų įtakos visuomenei taip pat gali ilgainiui sukelti spaudimą keisti valdymą ir nuosavybę.

Išvada

„Facebook“ toliau augant ir tobulėjant, išlieka klausimų, ar ateityje Zuckerbergo kontrolė sumažės. Kol kas buvo mažai duomenų, kad jis planuoja pasitraukti ar sumažinti savo įtaką. Tačiau, kadangi technologijų pramonė susiduria su vis didesniu tikrinimu ir reguliavimu, gali būti, kad išoriniai veiksniai, tokie kaip vyriausybės įsikišimas ar akcininkų aktyvumas, gali paveikti „Facebook“ nuosavybės struktūrą. Klausimas, kam priklauso „Facebook“, yra daugialypis. Nors Markas Zuckerbergas išlieka dominuojančia platformos jėga, nuosavybės teisę dalijasi viešieji investuotojai ir institucinės suinteresuotosios šalys. Perėjimas prie „Meta Platforms Inc.“ tik sustiprino Zuckerbergo kontrolę, todėl tapo aišku, kad jis ir toliau kurs įmonės ateitį. Tačiau, atsižvelgiant į nuolat besivystančią technologijų aplinką, bus įdomu pamatyti, kaip „Facebook“ nuosavybės struktūra prisitaikys ateinančiais metais.

Fcaebook

Markui Zuckerbergui priklauso maždaug 13% visų „Meta“ akcijų. Tačiau jis turi daugumą B klasės akcijų, o tai jam suteikia apie 58% balsavimo teisių, leidžiančių išlaikyti įmonės kontrolę.

„Facebook“ IPO 2012 m. leido visuomenei įsigyti A klasės akcijų, todėl bendrovė buvo viešai prekiaujama. Nors jis pritraukė naujų investuotojų, Zuckerbergas išlaikė kontrolę, turėdamas daugumą B klasės akcijų, turinčių didesnę balsavimo teisę.

Instituciniai investuotojai, tokie kaip „Vanguard Group“, „BlackRock“ ir „Fidelity“, valdo daug „Meta“ viešųjų akcijų. Nors jie neturi didelės balsavimo teisės, palyginti su Zuckerbergu, jie gali daryti įtaką bendrovės finansiniams rezultatams ir turėti įtakos valdymui per akcininkų susirinkimus.